Gorenjkina trojna torta s čokoladnim moussom

Prav posebna Gorenjkina torta, sestavljena iz treh različnih moussov.

visoka
1 ura
sladica

Priprava

Testo

  1. Jajca s sladkorjem stepemo v kremasto zmes, narahlo primešamo moko s kakavom.
  2. Vsujemo v tortni obroč, podložen s papirjem za peko, in pri temperaturi 175 °C pečemo približno 12 minut. Ohladimo.

Čokoladni ostružki iz temne, bele in mlečne čokolade

  1. Čokolado vsako posebej stopimo v vodni kopeli ali mikrovalovni pečici, vsako posebej zlijemo na marmornato ali nerjavečo površino, jih tanko razmažemo in ohladimo.
  2. Ohlajene čokolade nastrgamo s pleskarsko lopatico v ostružke.

Priprava moussov

  1. Želatino razmešamo v 0,5 dl hladnega mleka in jo pustimo, da nabrekne.
  2. Čokolado stopimo v vodni kopeli ali mikrovalovni pečici. Rumenjaka stepemo s sladkorjem v prahu, ko pa masa naraste, zalijemo z 0,5 dl vrelega mleka. Dodamo v mleku nabreklo želatino in maso segrejemo do 80 °C, primešamo k stopljeni čokoladi in ohlajamo.
  3. Skoraj hladni čokoladni masi počasi narahlo primešamo stepeno sladko smetano in Maraskino, Grand Marnier ali rum glede na vrsto moussa.
  4. Tortni obroč obložimo s prozorno folijo in vanj položimo čokoladni biskvit. Prekrijemo ga z moussom iz bele čokolade, poravnamo in v hladilniku ohlajamo vsaj ½ ure (da se masa strdi). Ko se strdi, preko polijemo mousse iz mlečne čokolade, ki ga prav tako poravnamo in v hladilniku ohlajamo ½ ure (da se masa strdi). Čez ohlajen mlečni čokoladni mousse pa na koncu prelijemo še temni čokoladni mousse, ga potresemo, da se poravna, in torto ohlajamo v hladilniku še 30 minut.
  5. Ohlajeni torti odstranimo obroč in folijo, jo okrasimo z različno velikimi ostružki vseh treh čokolad, razrežemo, narahlo potresemo s temnim kakavom in ponudimo.