Čokoladna potica

Namesto klasične orehove potice se lahko preizkusite v pripravi čokoladne potice. Še posebej bo všeč ljubiteljem čokolade.

visoka
1 ura
sladica

Priprava

Testo

  1. V posodo damo moko (lahko jo presejemo), na eno stran dodamo sol, na drugo pa kvas, sladkor, jajca, okuse in arome. Postopoma med mešanjem dodajamo toplo mleko ter maščobo in zgnetemo v primerno gosto testo. Testa za potice ne stepamo preveč, saj postane pri daljšem stepanju tako napolnjeno z zrakom, da je med vzhajanjem prerahlo in ni sposobno nositi teže nadeva in nam zato nagaja pri peki. Za potico je torej dovolj, da iz sestavin, ki so navedene v receptu, zamesimo srednje gosto testo le toliko, da testo postane po površini gladko in elastično v sredini ter odstopi od posode, v kateri mesimo testo.
  2. Testo pokrijemo s plastično folijo, ki nam zadržuje vlago in toploto, ter vzhajamo.

Čokoladni nadev

  1. Maslo in sladkor penasto umešamo, počasi primešamo jajca, sladko smetano, naribano čokolado in rum.
  2. Nadev namažemo po razvaljanem testu, potresemo z mletimi mandlji in biskvitnimi ali krušnimi drobtinami. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa. Trdo zavijemo.
  3. Položimo v z maslom premazan in ostro moko obsut model ali pekač, prebodemo, tanko premažemo z zmesjo mleka in jajc, pri tem pa pazimo, da ne zapolnimo luknjic. Nato vzhajamo.
  4. Vzhajano potico postavimo v segreto pečico in jo pri 175°C pečemo približno 45 minut.
  5. Pečeno vzamemo iz pečice, pustimo 10 minut, zvrnemo iz modela in ohladimo.
  6. Ohlajeno potico razrežemo na primerno velike kose, potresemo s sladkorjem v prahi in ponudimo.