Kako nastane Gorenjkina čokolada?

Zgodba o nastanku čokolade se začne z majhnim kakavovim zrnom, ki predstavlja osnovo čokolade. Zrno raste v stroku na zimzelenem drevesu kakavovcu, ki uspeva le v tropskih območjih. Gorenjka kakavove surovine pridobiva iz Slonokoščene obale.

 
 

Od kakavovca do kakavove mase

Iz strokov obiralci poberejo kakavova semena in jih izpostavijo soncu, da se obarvajo rahlo vijoličasto. Takrat so pripravljena za praženje. Sledi fermentacija, s katero se zmanjša raven sladkorja v zrnih, njihova barva pa se spremeni v čokoladno rjavo. Zrna nato posušijo, očistijo in odstranijo koščice. Semena nato pražijo pri približno 120 stopinjah Celzija, da razvijejo bogat okus in značilne barve kakava, hitro ohlajanje pa prepreči nadaljnje notranje praženje. Pražena semena gredo v stiskalnico, da se koščice ločijo od ostalega dela. Nastane gosta, tekoča, rjava kakavova masa, bogata s kakavovim maslom in finimi delci kakava. Ko maso izpostavijo visokemu pritisku, iz nje iztisnejo kakavovo maslo. Preostanek zmeljejo v kakavov prah. Kakavovo maslo, kakavova masa in kakav v prahu so glavne surovine za čokolado.

 
 

Gnetenje in valjanje surovin

Surovine nato zgnetemo v gnetilcu. Odmerjanje sestavin (kakava, sladkorja, mleka) poteka avtomatsko – vodi ga računalnik na podlagi recepture, ki je vnaprej vnešena v poseben program. To zagotavlja, da je čokolada vedno enakega okusa. Ko so surovine zgnetene, sledi tako imenovano valjanje suhih komponent in kakavovega masla na dvovalju. Tako dosežemo gladko, drobno strukturo. Drobno zmleto maso nato s petrovaljem še bolj zgladimo.

 
 

Konširanje

Konširanje je toplotna in mehanska obdelava čokoladne mase, pri kateri v maso dodamo še zadnji delež maščob in lecitina. V tem postopku čokolada dobi svojo pravo žlahtnost, gladko strukturo in topnost.

 
 

Vlivanje v modele

Ko je tekoča čokoladna masa pripravljena, se začne izdelava tablic na tablirni liniji. Maso vlivamo v modele in jo obogatimo z dodatki, na primer rozinami in lešniki. Nato čokolado temperiramo (segrevamo in ohlajamo), da dobi primeren lesk in se lepo lomi. Skozi tablirno linijo potuje čokolada od 30 do 40 minut.

 
 

Pakiranje in skladiščenje

Na koncu čokolada potuje še na pakirne stroje, ki jo zavijejo v prepoznavno rdečo oblekico. Takšna je pripravljena na skladiščenje, pri čemer je zelo pomembna temperatura – čokolado skladiščimo v klimatiziranem prostoru, v katerem se mora temperatura gibati med 15 in 20 stopinjami Celzija.